ORMEKUR TIL KATT

Her hos oss er de aller fleste katter utekatter. Når de jager og spiser småfugler og gnagere, får de i seg orm som deretter vokser og lever i kattens tarmsystem. Egg fra ormen skilles ut i avføringen og når katten gjør fra seg, spres smitten i miljøet. Jo flere katter i nærmiljøet som har orm, jo større vil smittepresset være.

Spesielt kattunger og unge katter kan bli alvorlig syk av å ha orm i tarmene. Men katter i alle aldre påvirkes, og særlig hvis katten er svekket av andre årsaker.

Ta kontakt med din veterinær og be om veiledning om ormekur når:

  • Katten din viser tegn på å ha orm. Dette kan være; diare, vekttap, oppkast, hoste eller funn av orm og egg i oppkast eller i avføring.
  • Du har en drektig utekatt eller kattunger hvis mor er utekatt.
  • Hvis du har en voksen utekatt i et miljø med stort smittepress. Det anbefales å behandle to ganger om året selv om katten ikke viser tegn på å ha orm.

Ved siden av at behandlingen gir katten selv bedre helse og trivsel, reduseres smittepresset i nærmiljøet og den generelle helsetilstanden for alle kattene forbedres.

Noen av kattens innvollsorm er såkalte zoonoser, det vil si at de kan gi sykdom hos mennesker. Ved å få ned smittepresset i miljøet reduseres også risikoen for sykdom hos mennesker.

Kilde: Legemiddelverket og Veterinærinstituttet