TRANSPORT AV KATT

Å transportere katt kan være en prøvelse for både dyr og eier. Her er noen tips til hva du kan prøve for at det skal bli litt lettere:

SenjaVet har transportbur til utlån, men det beste er om du har et eget bur som katten din er trygg på og kjenner lukten av.

Skaff deg helst bur samtidig som du får katten. Buret skal være så stort at katten kan reise seg opp å stå, og snu seg inne i buret. Det er en fordel om lokket på buret kan løftes av.

La buret stå fremme, gjerne et sted hvor katten liker å være. La døren være åpen slik at katten kan gå inn og ut som den selv vil. Legg et teppe eller håndkle som katten liker å ligge på, inne i buret.

Start med noen korte og ufarlige tilvenningsturer i nabolaget.

Noen katter liker å se ut av buret når de er i bilen, andre vil helst ha det litt mørkt og da kan du lage en hule ved å legge et teppe over.

Du kan spraye buret med trygghetsskapende feromoner. Dette kan du gjøre rett før kjøreturen, eller som en del av tilvenning til buret. Be dyrlegen din om veiledning.

Hvis du har en katt som absolutt ikke liker buret sitt kan du forsøke med gradvis tilvenning. Legg deg gjerne ned på et teppe ved siden av buret, les en avis og kos med katten – når du slapper av gjør katten det også. Legg noen godbiter et stykke fra buret, ta eventuelt lokket av, legg nye godbiter gradvis nærmere og inn i buret etter hvert som katten spiser dem. Prøv etter hvert å sett lokket på, lukk døren en liten stund med katten inni og åpne den igjen. Etter hvert kan du bære buret med katten i en liten stund før du slipper den ut igjen. Husk massevis av ros, kos og godbiter.

Vær tålmodig og ikke gi opp om du ikke lykkes med en gang – tilvenning tar tid. Tanken er å gi katten en trygghetsfornemmelse og forbinde buret med noe positivt. Hvis du kun tar buret frem i forbindelse med stressende hendelser, er det nesten garantert at katten stikker av når den ser det.

Planlegg bilturen når katten skal være med og forsøk å ha god tid. Dyr merker når vi mennesker stresser og kan bli urolige av det.

Skal turen gå til dyrlegen kan det være at du selv er nervøs for hva som skal skje. Noter ned på forhånd hva du vil si og spørre om. Ikke vær redd for å stille spørsmål underveis. Selv om dyrlegen ofte har mye å gjøre er de stort sett trivelige folk som er veldig glad i dyr. Er det vanskelig valg som skal taes, er dyrlegen trent i å håndtere dem og i å veilede deg.